Uncategorized

Groot gezin en toch ZEN

Toen ik net moeder was (van 1 kind dus) had ik heel veel principes.
Nu ik inmiddels 5 kinderen heb, heb ik moeten leren om dingen los te laten.
Ondanks het grote gezin ben ik meestal toch heel ZEN, vooral op de volgende gebieden:

Eten
Eerst maakte ik me druk over hoeveel groente er gegeten werd en probeerde ik altijd iets te koken dat iedereen lustte.
Nu maak ik gewoon iets waarvan ik zeker weet dat op z’n minst 2 personen het lekker vinden (de man en ik).
En in plaats van over de hoeveelheid groente leg ik m’n prioriteiten nu bij de hoeveelheid lawaai die er aan tafel gemaakt wordt (bij voorkeur géén). Als ze willen eten, eten ze maar wat de pot schaft en zo niet, dan hebben ze maar honger.

Kleding
Bij kind 1 (een zoon) matchten z’n kleertjes met z’n romper en z’n sokjes. En als het even kon ook met mijn oorbellen en m’n telefoonhoesje.
Kind 2 (een meisje) droeg de mooiste jurken, inclusief bijpassende haarbandjes.
Vanaf kind 3 pakte ik gewoon het bovenste van iedere stapel.
Inmiddels kleden 4 van de 5 zichzelf aan en hebben ze een smaak ontwikkeld die op z’n zachtst gezegd niet áltijd overeen komt met de mijne. Ze houden van grote prints en veel glitters, het liefst in alle kleuren van de regenboog. Circus Renz zou er jaloers op zijn – en ik denk veel kinderen van moeders die perfectionistischer zijn dan ik ook.

School
Mijn kinderen oefenen iedere dag een paar uur voor al hun toetsen, onder professionele begeleiding van iemand die er speciaal voor opgeleid is: hun leerkracht.
Als ze huiswerk hebben help ik ze door te zeggen dat ze aan hun huiswerk moeten. En hebben ze een onvoldoende voor een bepaald vak, dan zeg ik: “Heb je het zo goed mogelijk geprobeerd? Ja? Goed gedaan.”

Schermtijd
M’n oudste mocht per dag een halfuurtje tv kijken.
En ik hanteerde ook bij de rest schermtijd, totdat m’n dochter een keer teleurgesteld thuiskwam omdat haar vriendinnetje niet buiten wilde spelen – want anders zou ze niet aan haar maximale schermtijd van die dag komen. Sindsdien heb ik het losgelaten en mogen ze zo lang achter hun tablet als ze zelf willen, want dat is meestal toch maar kort. Tenzij het al een hele poos slecht weer is – en eerlijk is eerlijk, dan zit ik zelf óók graag met m’n neus in m’n telefoon.

De was
Ooit wist ik hoe de bodem van de wasmand eruitzag.
Nu heb ik een wasmachine waar 12 kg in past en die minstens 1 keer per dag draait, maar toch is de hele mánd soms onzichtbaar vanwege de uitpuilende stapel wasgoed die erop ligt. Strijken doe ik niet aan, ik vouw alles gewoon op voordat het de droger in gaat en dat scheelt aanzienlijk.

Inrichting van het huis
Toen ik nog maar 2 kinderen had, had ik een minimalistisch, zachtgrijs interieur waarin hún spullen nogal afstaken, vanwege het bonte kleurenpalet waarin het meeste speelgoed uitgevoerd is. Ik werd er nog net niet getikt van, maar het scheelde weinig.
Inmiddels heb ik er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk kleuren in m’n huiskamer te hebben, dan kan ik tenminste tegen de visite zeggen dat het speelgoed dat op de grond slingert deel uitmaakt van mijn eclectische bohemian inrichting.
En hoef ik tenminste niet bang te zijn dat ik zélf in een inrichting beland.

Knutselen
Als ik met m’n oudste ging knutselen maakte ik van tevoren een plan. Ik haalde een beschrijving van internet, kocht alle benodigdheden en stalde ze uit op de tafel en dan begonnen we. Na 3 minuten had iemand geen zin meer (soms m’n kind, meestal ikzelf) en dan gingen we lekker voor de 451e keer Cars kijken.
Nu laat ik m’n kinderen gewoon zelf aanrommelen met papier, plakband, scharen en stiften. Dat gaat fantastisch, omdat ik me nergens mee bemoei. Er komen de meest monsterlijke creaties tevoorschijn. Het voordeel daarvan is dat ik geen extra verdieping op m’n huis hoef te bouwen om alles te bewaren, want ik gooi de meeste dingen gewoon zonder scrupules in de prullenbak (als de kinderen slapen).
Alleen surprises voor 5 december maak ik zelf, zonder kinderen om me heen, anders moet het kind voor wie de surprise is later in therapie vanwege onverwerkt leed in z’n vroege jeugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *