coronavirus,  ziekte

Lieve mensen met een mening over het coronavirus

We zijn een land met 17 miljoen mensen. En dus ook met 17 miljoen meningen over het coronavirus.
De een gelooft blindelings wat het RIVM zegt, de ander twijfelt. De een wil per se alle voorschriften heel precies opvolgen en de ander is ervan overtuigd dat de maatregelen overdreven zijn.
Ik lees over mensen die zelf besluiten in thuisisolatie te gaan en over mensen die hun kinderen gewoon buiten laten spelen. Er zijn mensen die voorzichtig zijn en gepaste afstand tot andere mensen houden, maar wel naar de Blokker of de bouwmarkt gaan. Ik hoor over studenten die ‘lockdown party’s’ vierden.

Sommigen geloven dat het branden van etherische oliën kan helpen het virus te verslaan. Of het dragen van bepaalde edelstenen. Er zijn mensen die bidden, mensen die hopen, mensen die bang zijn en mensen die laconiek zijn.
Dat kan en mag allemaal. We zijn een vrij land. Zolang er geen totale lockdown van het land is, mogen we ons vrij op straat begeven, naar speeltuintjes gaan en ook naar de IKEA.

Er zijn ook mensen die geloven dat we op een ramp afstevenen. En dat het gevaar alleen in te dammen is als we nu met z’n allen solidair zijn. Dat we er met ‘social distancing’ voor kunnen zorgen dat de verspreiding van het virus vertraagd wordt, zodat ons zorgsysteem niet maximaal onder druk komt te staan. Zodat we hier in ons land geen Italiaanse toestanden krijgen.
En weten jullie?
Dat is ook wat de premier zegt.
En nogmaals – je bent vrij om hem en zijn bronnen niet te geloven. Dat is allemaal prima, echt waar.
Je mag geloven dat je gevrijwaard blijft van het virus als je voldoende vitamine C slikt. Of dat je in ieder geval minder kans hebt om het op te lopen. Misschien heb je wel gelijk en weet je, ik hoop dat je dat hebt.
Misschien vertrouw je op God en dat Hij jou zal sparen. Of dat Hij je niet zal sparen, maar dat het dan een reden heeft. Misschien heb je wel gelijk en weet je, ik hóóp dat je dat hebt.
Of je denkt dat het allemaal wel zal loslopen en dat het nergens voor nodig is om de voorschriften zo strikt op te volgen. Dat het allemaal buitensporig wordt overdreven. Misschien heb je wel gelijk en weet je, ik hoop écht dat je dat hebt.

Maar er zijn ook heel veel mensen die geloven dat er maar één ding is dat we écht kunnen doen om de verspreiding van dit virus te vertragen. En dat dat is: het zo veel mogelijk en zo goed mogelijk opvolgen van de voorschriften. Het beperken van je sociale contacten, je niet begeven in grote groepen en niet iedere dag met een andere vriend afspreken. Goed op je hygiëne letten, niet onnodig lang in winkels blijven hangen.
IK geloof dat dat het beste is.
En weet je, ik hoop eigenlijk dat ik ongelijk heb. Want een sociaal isolement is niet leuk. En bang zijn voor wat nog gaat komen ook niet.

Maar mag ik heel even 1 ding illustreren?
Stel je nou voor dat je gelijk hebt. Dat het virus aan jouw deur voorbij zal gaan als je maar gezond leeft, veel bidt of noem maar op. Of dat het, wanneer het jou wél treft, ‘de bedoeling was’.
Stel je dat eens even voor.
Wat zou er voor vreselijks kunnen gebeuren als je, alleen maar voor de zekerheid, tóch de voorzorgsmaatregelen van afstand houden en sociale contacten beperken in acht zou nemen?
Precies, niets.

En stel je nou eens voor – ook al klinkt het in jouw oren misschien lachwekkend en hysterisch, maar probeer het heel even – dat de mensen die geloven dat we in deze situatie alleen iets gaan bereiken als we met z’n allen solidair zijn WEL gelijk hebben. En dat jij dus ongelijk hebt.
En stel je dan eens voor dat we ons massaal niét aan de voorschriften houden.
Stel je dat eens voor.
Wat zou er dan gebeuren?
Precies. Dan zouden we op een ramp afstevenen.

Feit is dat bijna niemand precies weet wat wáár is. Zolang je zelf geen viroloog of arts bent, heb je eigenlijk geen idee waar je het over hebt. De kritische weglacher net zomin als de paniekerige angstzaaier – en iedereen die daar tussenin zit.
Maar het is ook een feit dat het volgen van de voorschriften er in ieder geval niét voor zal zorgen dat er iets vreselijks gebeurt – afgezien van wat er nu sowieso al op ons afkomt.

We hebben dus de keuze uit de volgende mogelijkheden:
1) We volgen de voorschriften zo nauwkeurig mogelijk op.
In het geval dat het onzin is om dat te doen, gebeurt er niets. (Oké, we zullen misschien wat feestjes missen en we zullen opa en oma een tijdje niet zien. En onze handen zijn extra schoon.)
En in het geval dat het géén onzin is, hebben we er verstandig aan gedaan en het risico op een mega-uitbraak verkleind.
Of
2) We volgen de voorschriften niet of niet al te nauwkeurig op.
In het geval dat de voorschriften inderdaad overdreven zijn, gebeurt er weinig.
In het geval dat de voorschriften wél noodzakelijk blijken te zijn, hebben we ervoor gezorgd dat er onnodig veel mensen tegelijkertijd besmet zijn geraakt. Het virus verspreidt zich steeds sneller, ons zorgsysteem raakt zwaar overbelast, er gaan onnodig veel mensen sterven en ook jij en je dierbaren zullen hoe dan ook te maken krijgen met ziekte, angst en misschien wel de dood.

Lijkt mij niet zo’n ingewikkelde keuze, toch?

N.B. Ik heb dit niet geschreven om mensen met een andere mening dan ik te kwetsen of belachelijk te maken. Het staat iedereen echt vrij om er anders over te denken. Dit is echter wat ík geloof – en vanuit die overtuiging heb ik dit stuk geschreven.
Ik wens iedereen heel veel sterkte, gezondheid en wijsheid toe. Stay safe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

2 reacties

  • Iris Kranenburg

    Heb jij dat nou ook? Ga ik gewoon mijn weelvoorraad boodschappen halen, denkt iedereen dat ik aan het hamsteren ben….nee mw ik heb kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *