opinie

Zijn onze kinderen proefkonijnen in de coronacrisis?

"Maar daarbij moet je niet onderschatten dat kinderen het virus kunnen overdragen aan ouderen."

- Bart Haagmans, viroloog van het Erasmus MC Tweet

Er is momenteel erg veel tegenstrijdige informatie te vinden over kinderen en het coronavirus.
Omdat kinderen niet vaak klachten lijken te krijgen, verwacht het RIVM dat kinderen amper tot geen rol spelen in het verspreiding van het virus. (Hierover verderop meer.)
Volgens de richtlijnen van het RIVM kunnen jonge kinderen dus gewoon met elkaar spelen.
Maar…

Toch worden bezoeken van kinderen aan hun grootouders afgeraden. En moeten ook kinderen grote groepen vermijden. Voor de zekerheid.

Ondertussen zijn er ook artsen en virologen die het afraden om kinderen met elkaar in contact te laten komen. Of ze raden het niet per se af, maar denken wel degelijk dat kinderen besmettelijk kunnen zijn.
Zo ziet viroloog Bart Haagmans van het Erasmus MC geen problemen als kinderen met elkaar buiten spelen. “Maar daarbij moet je niet onderschatten dat ze het virus kunnen overdragen aan ouderen,” zegt hij.
Marjolein Knoester, viroloog in het UMCG zegt in een artikel van het NOS Nieuws dat alles er nu op wijst dat kinderen, net als volwassenen, besmettelijk zijn als ze het virus hebben.
En er zijn zélfs bronnen te vinden waarin beweerd wordt dat kinderen een sleutelrol spelen in de verspreiding van het coronavirus.

Nu wil ik allerminst pretenderen dat ik verstand heb van virussen. Ik moet het hebben van de expertise van anderen. Het probleem daarmee is echter dat die anderen elkaar dus allemaal tegenspreken.
Wat is wáár?

Ik las gisteren in een artikel van het AD deze letterlijke quote van RIVM-directeur Jaap van Dissel:
“Momenteel vindt een groot onderzoek onder gezinnen plaats naar de verspreiding van corona, ook door jongeren en kinderen. De uitslag daarvan wordt binnen een week of zes verwacht.”
Tegelijkertijd komen er vanuit het RIVM voorzichtige schattingen naar buiten: de maatregelen die tot nu toe genomen zijn, lijken bij te dragen aan het afremmen van de verspreiding van het coronavirus.
Even denken hoor, wat waren die maatregelen ook alweer? Oh ja. Het sluiten van de horeca én het sluiten van de scholen.
Die laatste maatregel is genomen onder politieke druk. Medisch specialisten vanuit het hele land luidden de noodklok. Maar het RIVM zegt nog steeds dat het eigenlijk niet nodig was.

Volgens een studente geneeskunde die ik persoonlijk ken kunnen kinderen het virus wel degelijk doorgeven, maar gebeurt dit wellicht in verzwakte vorm. Dat zou betekenen dat het voor je ziekteproces verschil uitmaakt door wié je besmet bent geraakt. En dit impliceert weer dat je beter door een kind besmet zou kunnen worden dan door een bejaard iemand, omdat je bij besmetting door een kind minder kans hebt om zelf erg ziek te worden.
Stel dat die bewering inderdaad klopt (en gezien het feit dat hij is gedaan door een studente geneeskunde en niet door Jan de groenteman durf ik daar wel enigszins vertrouwen in te hebben).
Je zou er bijna van gaan denken dat het een strategie is – en dat RIVM via schoolgaande kinderen een bijdrage wil leveren aan die groepsimmuniteit waarover in de persconferentie van 16 maart werd gesproken.
Met andere woorden: wíl het RIVM dat kinderen elkaar besmetten, omdat ze in veel gevallen niet erg ziek worden – zodat ze zorgen dat kwetsbaardere mensen niét ziek worden?
Grof gezegd zou dat neerkomen op het volgende: dat kinderen gebruikt worden als proefkonijnen, met het (weliswaar kleine) risico dat ze wél ernstig ziek worden.

Misschien denk ik wel helemaal in de verkeerde richting.
Maar deze vragen zit mij dwars:
Als men nog bézig is met een onderzoek naar de rol van kinderen in de verspreiding van het coronavirus, waarom wordt er door het RIVM dan toch al zo stellig beweerd dat kinderen vrijwel niet besmettelijk zijn en prima samen kunnen spelen? Je kunt toch niet iets nog aan het onderzoeken zijn en tegelijkertijd al weten wat de uitkomst van je onderzoek is?
En waarom moeten kinderen dan wél het contact met hun grootouders en grote groepen vermijden? Als ze inderdaad nauwelijks een rol spelen in het verspreiden van het virus, zouden ze toch zonder problemen naar hun opa en oma kunnen gaan en in grote groepen kunnen spelen?
Het RIVM geeft aan dat ze dit voor de zekerheid beter niét kunnen doen. Daaruit zou je kunnen concluderen dat het RIVM op z’n minst twijfels heeft of kinderen het virus misschien tóch kunnen overdragen.
En áls dat zo is, waarom wordt er dan niet aangeraden om voor de zekerheid maar even helemáál niet met vriendjes te spelen?

Helaas heb ik nog nergens antwoord op deze vragen kunnen vinden. Daarom heb ik besloten om mijn kinderen voorlopig zoveel mogelijk thuis en alleen in de tuin te laten spelen – en niet met kinderen buiten het gezin.

Better safe than sorry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *