baby,  borstvoeding,  ouderschap

Borstvoeding? Doe effe normaal

Mijn jongste (net 2) komt als hij verdrietig of moe is nog steeds af en toe troost zoeken aan de borst.
Dit stuk gaat over borstvoeding. Het is geen belerend stuk over hoe goed borstvoeding wel niet is. En ik heb zeker niet de intentie om een discussie op gang te brengen over borst- of flesvoeding, want daar gaat het ook niet over.

Het gaat over wat ík vind van borstvoeding geven. Ik vind het mooi om te doen en ik vind het ook heel normaal.
Ik doe het inmiddels niet meer in het openbaar, omdat ik dat zelf niet meer prettig vind. Dus doe ik het alleen nog thuis; dat vinden we beiden nog leuk en gezellig.
Misschien is zelfs dat in de ogen van sommige mensen al extreem, maar voor mij is het nu nog even prima.
Het ligt heus niet in de planning dat hij later, vóórdat hij gaat stappen, eerst nog even gezellig met zijn vrienden wat bij mij komt drinken.
(Voor wie het echter nú al een grens overschrijdt, zal ik maar niet in details treden over hoe ik überhaupt gekómen ben aan dat kind. Da’s pas écht een vies verhaal.)
Ik ben zelf nooit midden in een winkel gaan zitten met een borst uit mijn shirt, óók niet toen mijn kind nog niets anders kreeg dan borstvoeding. Ik liet me niet naar een Dixi verbannen, maar ik zocht wel even een rustig plekje op waar ik discreet kon voeden.
Op internet zie ik echter steeds vaker foto’s voorbijkomen van borstvoedende moeders op de meest rare plekken, teneinde een statement te maken over hoe gewóón borstvoeding geven wel niet is. De tendens lijkt wel te worden: doe zo raar mogelijk, dan word je vanzelf normaal gevonden.
Tsja, sorry, maar als je in de handstand op een galopperend paard staat terwijl er een kind aan je borst bungelt, komt je boodschap dat borstvoeding geven heel gewoon is volgens mij niet écht heel goed over.
Iets normaliseren doe je in mijn ogen niet door er iets extreems voor te doen.
Het zou wat wezen als iedereen dat deed. Als, ik noem maar wat, homo’s zich bijvoorbeeld één keer per jaar extravagant zouden uitdossen en dan ook nog in een bootje over de Amstel zouden gaan varen, of zo.
Oh, wacht. 😉
Ander voorbeeld.
Als iedere aanstaande vader op straat met zijn jongeheer in de rondte zou lopen zwaaien, om te laten zien hoe natuurlijk het wel niet is om je vrouw te bevruchten.
Wat mij betreft houden mensen per direct op met pogen om borstvoeding te normaliseren. Ik denk dat juist het tegenovergestelde bereikt wordt van wat men beoogt. En dat is dan weer jammer voor degenen die wél een beetje normaal doen met en over borstvoeding.
Je wordt tegenwoordig namelijk al onder de ‘borstvoedingsmaffia’ geschaard wanneer je zegt dat je niét vindt dat iedereen die borstvoeding geeft preventief geruimd dient te worden.
Begrijp me niet verkeerd. Ik persoonlijk vind het prima als je midden in een winkel je kind voedt. Niets mis met je kind te eten geven op het moment dat hij honger heeft.  
Sterker nog: wat míj betreft mag je zelfs bovenop een vliegtuig zitten met een kind aan je borst. Maar houd er dan wel rekening mee dat er dan mensen zullen zijn die er wél iets van vinden. Want als je probeert iets te normaliseren door iets geks te doen, moet je niet verbaasd opkijken dat men het ook daadwerkelijk gek vindt. Als je provoceert is het resultaat namelijk dat mensen zich geprovoceerd vóelen.
Ik heb geen mening over wat voor voeding mensen hun kind geven; tenzij het antivries of iets dergelijks is.
(Overigens ben ik ook niet tegen homo’s en de Gay Pride. Ik ben juist vóór homo’s; ze maken je tenminste niet zwanger.)
Mijn devies is echter wel: geef je borstvoeding; doe dan gewoon effe normaal.

One Comment

  • Anoniem

    Wie bepaalt wat normaal is? Is het normaal om je af te zonderen als je in een restaurant zit? Of kan je aan je tafel blijven zitten.. Is het normaal om borstvoeding te geven of kunstvoeding? Is het normaal om altijd maar te zeggen hoe je ergens over denkt, of normaal om sommige dingen te laten. Is het normaal dat het vrouwelijk lichaam vooral geassocieerd wordt als seksobject. Dat videoclips met dames dansend in bikini nodig zijn om een clip leuk te maken.
    Het hele borstvoeding normaliseren heeft voor een deel (denk ik) te maken met het normaliseren van een blote borst. Het. Is. Niet. Alleen. Voor. Seks. Het is niet een uitdaging/aandachttrekkerij. Een borst is bedoeld voor voeden. Mannen vallen instinctief op borsten omdat ze van nature weten dat borstenhun nageslacht kunnen groot brengen. We zitten alleen in een tijdperk dat borsten overgeseksualiseerd zijn en vergeten de werkelijke functie.
    Er zijn altijd mensen die ergens iets van vinden, gewoon leven en laten leven is voor velen erg lastig. Want wat voor mij gewoon is, kan een ander heel ongewoon vinden en andersom. Ik geef zelf borstvoeding op plekken waar ik zelf ook wat zou kunnen drinken, ik vind dat normaal. Maar ik weet ook dat er mensen zijn die dat niet normaal vinden.
    Dit is natuurlijk ‘wat ik vind’ en ik ben het verder eens met wát je schrijft. Ook het overdreven aandacht leggen door extremen te maken, dat normaliseert niet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *