kinderen,  opvoeden,  ouderschap,  peuter

De waarheid over de peuterpuberteit

Opvoedboeken proberen je wijs te maken dat de peuterpuberteit ongeveer gelijk loopt met het derde levensjaar van je kind. Dit is niét waar.
Kort samengevat kun je in een kinderleven de volgende fasen onderscheiden:

1) de pre-peuterpuberteit (ook wel misleidend aangeduid als de babytijd; het is echter het voorbereidende stadium op fase 2)
2) de peuterpuberteit
3) de post-peuterpuberteit
4) de pre-puberteit
5) de puberteit
6) de post-puberteit.
Ik zal mij hier beperken tot punt 2, ook wel de ‘terrible two’s’ genoemd. Over kinderen in de peuterpuberteit wordt namelijk vaak gezegd: “Ik ben twee en ik zeg nee.” Dit kun je gerust aanvullen met: “Ik ben een en alles wat ik wil moet nú meteen” en “Ik ben drie en ik luister nog steeds nie.”
De peuterpuberteit begint waar je huilbaby stopt. Je kind leert zijn eerste woordjes en hoeft zich niet meer uit te drukken door middel van huilen, jammeren en krijsen. Alleen zal hij dat laatste jammer genoeg zelf nog niet beseffen.
Bereid je voor op een paar jaar met bijzonder weinig slaap en bijzonder veel ergernissen. Je peuter zal álles zelf willen doen, zelfs als hij iets nog niet kan. Zelf aankleden, zelf een boterham smeren, zelf de autogordel dichtklikken. Wee je gebeente – en je trommelvliezen – als je hem ergens mee probeert helpen.
Speelgoedbakken zijn, volgens je peuter, zwaar overschat. Waar heb je immers bakken voor nodig als je stuiterballen, magneetletters, blokjes en Playmobilpoppetjes gewoon in de subwoofer kunt stoppen of in het toilet kunt gooien.
Ook het nut van een prullenbak is voor een peuter volstrekt onbegrijpelijk. Wat jij erin gooit, peutert de peuter er weer uit (vandaar ook de term ‘peuter’). Maar hij zal óók ontdekken dat de prullenbak, net als het toilet en de subwoofer, een magische plek is waarin je theelepeltjes en papa’s horloge kunt laten verdwijnen.
Peuters eten álles, behalve als het eetbaar is. Broodkorsten, stukjes appel en rozijntjes belanden onder de bank. Plakken worst en kaas zijn bedoeld om op het raam te plakken. Daarentegen wordt er driftig gekauwd op sokken, meubilair en de poes.
Stemmingswisselingen en irrationele angsten (zowel bij jou als bij de peuter) zullen aan de orde van de dag zijn. Als het kind moet gaan slapen zal er een monster onder het bed liggen – en eentje ín het bed.
Je zult soms denken dat er per abuis een meeuw in je huis is neergestreken. De ijselijke kreten zullen echter niet van een hysterische vogel, doch van je peuter afkomstig zijn. Dat is niets om je zorgen over te maken.
Je hoeft pas te schrikken als het ineens stil wordt. Wanneer je denkt dat je peuter zich zoet zit te vermaken heb je gelijk. Alleen zal dat niet zijn met de puzzel die je hem twee minuten geleden gaf. Ik waarschuw maar vast: Sudocrem, Tipp-Ex en vaseline zijn vrij moeilijk te verwijderen uit kleding, bank, peuterharen en de poes.
De belangrijkste regel van de peuter is: als ik ergens mee speel is het van mij, als een ander kind ergens mee speelt is het ook van mij en als ik ergens niet meer mee wil spelen gooi ik het naar iemands hoofd of in iemands koffie.
Je kind zal zijn boterham weigeren omdat hij in vier stukjes is gesneden in plaats van acht. De volgende dag zal je kind zijn boterham weigeren omdat hij in acht stukjes is gesneden in plaats van vier.
Je peuter zal alles nadoen. Behalve als je tracht hem iets te leren. Dan zal hij véél beter dan jij weten hoe het moet.
Je zult geregeld het gevoel hebben dat je De Hulk probeert op te voeden. Je kind zal zijn zelfbeheersing verliezen als het naar bed moet, uit bed moet, in bad moet, uit bad moet, aangekleed wordt, uitgekleed wordt en wanneer het honger heeft of te eten krijgt.
Gelukkig is er licht in de duisternis. Op een dag zul je beseffen: de peuterpuberteit is ten einde. Wanneer dat zal zijn, is lastig te voorspellen. Maar het is omstreeks de tijd waarin het kind rijp begint te worden voor de kleuterschool – en jij voor het gesticht.

Lees ook: Mijn peuter is een driftkikker

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *