werk

Onregelmatig werken hoeft niet beloond te worden

“Onregelmatig werken hoeft niet meer beloond te worden, want we leven niet in de tijd van de Flintstones.” Deze zin kwam ik vandaag tegen in een stuk dat in 2014 geschreven werd, maar nog altijd actueel is.
In steeds minder cao’s wordt overwerk- of onregelmatigheidstoeslag toegekend. Want, zo meent men: we leven in een 24 uurs-economie.
Oké, sukkels. Jullie vergeten alleen gemakshalve dat onregelmatig werken een extra gezondheidsrisico met zich meebrengt. Dat was zo in de tijd van de Flintstones, maar alle technologische vooruitgang ten spijt: mensen zijn nog steeds geen robots en we gedijen nog steeds het beste als we onze biologische klok volgen. Doen we dat niet, dan hebben we grotere kans op depressies, overgewicht en ziektes. Dat alleen al zou een reden moeten zijn om onregelmatig werk hoger te belonen.
Ik durf te wedden dat degenen die het daar niet mee eens zijn zelf iedere dag om klokslag 17.00 uur hun kantoor met airconditioning verlaten en in hun Audi R8 naar moeder de vrouw (of ‘vader de man’, voor de geëmancipeerde denkers onder ons) crossen om gezellig met het gezin het avondeten te nuttigen.
Prima joh, maar dan ga ik ook lobbyen voor onregelmatige school- en sporttijden voor de kinderen. Breng ik ze gewoon midden in de nacht naar school. Dan kunnen we om 04.30 uur nog even gezellig met het gezin ontbijten voordat mijn man aan zijn vroege dienst begint. Of naar bed gaat, omdat hij de hele nacht gewerkt heeft.
Dan kunnen we daarna vast ook wel meteen door naar zwemles, want dan is het stil in huis en kan hij tenminste lekker slapen.
Vraag ik aan de buren of ze hún kinderen rond middernacht pas naar buiten kunnen laten, anders heeft hij daar ook maar last van als hij overdag in bed ligt.
En misschien kan de gemeente iedereen overdag helemáál verbieden om geluid te maken. Gewoon alleen boren, zagen, timmeren, tegels slijpen, naar elkaar roepen, toeteren en blaffen tussen 23.00 uur en pakweg 05.00 uur. Zodat het overdag tenminste rústig is.
Dat is niet teveel gevraagd toch? Ik bedoel, we leven in een 24 uurs-economie. Dus klussen, blaffen, bellen en claxonneren kun je gewoon ’s nachts doen.
En niet zeuren dat je dan wilt slapen. Een 9 tot 5-mentaliteit is anno 2018 hartstikke achterhaald.

17 Comments

 • Vampier

  De 9 tot vijf mentaliteit van de dagdwellers vergeten dat hun wil naar steeds snellere leveringen van goederen steeds grotere groep in onregelmatige diensten moeten gaan werken.
  De internet generatie verwacht goederen binnen de 18 uur thuis geleverd Te krijgen en betalen daar ook grof voor. Dus steeds grotere groepen werken op andere tijden. En tja de rest moetaar denken dat het als tovernarij allemaal thuis bezorgd wordt. Er rijden pakketbezorgers in de nacht en vroege ochtend rond om bedrijven die in diensten draaien Te bevoorraden van pakket goederen. De normale consument kan ook tot na middernacht nog veel aan huis bestellen. En niet na denken wat voor leger aan man kracht dat nodig is om het te regelen.

 • C van Hoorn

  Zou tegen de auteur willen jij leef nog in het Flintstone tijdperk, mensen ongeacht hun werkzaamheden die deze 24 uurs economie draaiende houden, moeten juist EXTRA beloont worden.
  Mensen die tijdens feestdagen in de weer zijn, dan zit jij lekker bij moeder de vrouw een wijntje te drinken.
  Mensen die met de jaarwisseling paraat staan en met godsgruwelijk een oliebol weg kunnen werken.
  Waar sta jij tijdens de jaarwisseling met een glas champagne?
  Dan hebben het niets eens over het bioritme!
  Over buren die een kabaal maken, terwijl jij probeert te slapen, daar je straks weer aan het werk moet terwijl deze buren naar bed gaan.
  Ik kan het weten, heb ook nachtdiensten gedraaid voor ik in de vut kon, wat een zegen was dat nog.

  • Annemiek

   Volgens mij zeur jij nou gewoon om het zeuren. Lees het stuk nog eens opnieuw? Krijg je nu wel de boodschap binnen? Zie je nu wel dat het stuk vol met ironie en sarcasme staat? Merk je nu wel op dat datgene dat jij nu benoemd, precies hetzelfde is als zij wilt duidelijk maken? Ja? Volgende keer even beter lezen he. En ook erg jammer dat je conclusies trekt zonder enige onderbouwing van feiten, wie zegt dat zij met de feestdagen thuis aan de alcohol zit? Ik heb dat nergens zien staan hoor. Gewoon even niet meer doen wil je? Worden schrijvers heel verdrietig van, als dit soort onzin onder hun column geplaatst wordt.
   kusjes

   • amberblogt

    Jij hebt inderdaad de strekking van het stuk goed begrepen.
    In een andere column schrijf ik inderdaad dat ‘mama’ met de feestdagen aan de glühwein zit, maar dat is uiteraard ook als grap (overdrijving) bedoeld. 😉

 • Jos Bruinsma

  Momenteel wordt er door werkgevers langer vergaderd over het MATERIEEL dan over de BEMENSING. Een nieuwe truck, bus of trein wordt pas na veel vergaderen en vaak een heel arbeidsintensieve aanbesteding aangeschaft. De BEMENSING , nieuw woord voor personeel onder aan de ladder, duurt 2 minuten per telefoon met een Uitzendbureau. Mensen zijn wegwerpartikelen geworden. Over wegwerpbekertjes wordt meer vergaderd in dit land.

 • Rob Kerner

  Helaas word er idd lang niet overal met toeslagen gewerkt ook in sectoren of bij bedrijven die relatief nieuw zijn in een sector waar wisselende diensten niets nieuws is. Je kunt wel de toeslagen afschaffen, maar dan moet het basis loon met ca. 40% omhoog, en wanneer je echt vol continu bedrijf draait, mag het wel 60% omhoog. Sowieso zouden alle lonen van werkende in actieve, operationele en parate dienst evenals in het vervoer en de techniek met ca. 30% moeten stijgen, met de afschaffing van de toeslagen gewoon verdubbelen en klaar. Maar dan verdien je in de techniek, een magazijn of in de zorg meer dan de manager die tussen 9 en 17 uur probleem naar probleem creëert omdat hij niet gehinderd door enige kennis van zaken de wijsheid in pacht denkt te hebben en alles uit wil knijpen. Er zijn ook goede werkgevers maar het gros buit haar medewerkers uit en ziet alleen maar $ tekens en voor de meeste bedrijven is de winst nooit genoeg, terwijl continuiteit en binding met klanten, leveranciers en de ruggegraad van elk bedrijf ”het uitvoerend personeel” voorop zou moeten staan. Wat de logistiek betreft, ik zie op veel online sites niet de mogelijkheid om te kiezen of ik de spullen ZSM wil hebben of over een week. Wanneer je die keuze wel zou hebben, (wettelijke verplichting) en er een grof prijsverschil aan hangt, dan word het allemaal een stuk rustiger op de weg en in de nachten met de DC’s. Van de andere kant, kun je in de nachten juist goed rijden, overdag sta je vast, is de weg opgebroken of kun je niet door rijden, in de nachten gaat dat gemiddeld een stuk beter. Dan zou het nog handig zijn wanneer ik bij 1 bedrijf 4 dingen tegelijk bestel, dat die ook in 1 pakket worden geleverd en niet per stuk verdeeld over 3 dagen terwijl de belofte is dat het voor 23 uur besteld, morgen in huis is. Dit betekend dus dat er 4x verzendkosten en 4x alle handelingen moeten worden verricht omdat de leverancier niet bij machten is om 4 producten in 1 doos te verpakken. Automatisering is geweldig, maar er gaat heel veel fout, of er word zeer omslachtig gewerkt om fouten te voorkomen, of omdat mensen wegbezuinigd zijn en een veel te duur automatiseringssysteem niet alleen de werkeloosheid bevorderd, maar ook dergelijke verspillingen met zich mee brengt. Daarbij komt, dat wanneer je een willekeurige vrachtwagen zou openen, er gemiddeld slechts 50% van het volume gevuld is, en kom niet aan met het verhaal, hij zit aan het gewicht, want meestal rijden ze met ca. 15 ton rond, terwijl er 35 ton in kan en mag. Bouwmaterialen zijn meestal wel maximaal beladen op gewicht. Dus behalve de optocht (trein) aan vrachtwagens op de snelwegen, wat op het spoor en bij de binnenvaart hoort, rijd het gros half geladen rond. Gek dat er zo weinig chauffeurs te vinden zijn en gek dat oostblokkers de markt over nemen tegen reiskostenvergoeding wat een salaris word genoemd. Bedrijven willen graag Just in Time beleverd worden omdat magazijn ruimte en dus een buffer zogenaamd duur is. Maar wat kost een DC? wat kosten al die vrachtwagens? dan was het vroeger nog niet zo slecht toen er overal rails lang voor treinen en trams waar ook toen al in de nachten bedrijven met goederen werden beleverd zodat er overdag ruimte was voor reizigersvervoer. Alles is opgeheven, wegbezuinigd, of moeilijk gemaakt maar klaag dan niet dat er zoveel mensen onregelmatig moeten werken. en dat voor een gemiddelde van ca. 5 euro verzendkosten per pakket. Belachelijk goedkoop!

 • Jan treklof

  Neem nou de gezondheidszorg, menig cao is de onregelmatigheidstoeslag in geding, vaak is de aanvang van tijdstip later geworden en of de percentages omlaag geschroefd. Voor vele parttimers met kinderen was het inteessant om alleen de avonduren te werken, Van 18.00 uur tot 22.00 uur. Maar als dan ineens de onregelmatig heid pas om 20.00 uur of later pas ingaat, vergaat de interesse.
  Zo ook in de horeca is geen betaalbaar personeel te vinden hoor ik veel, mals ik de kroegbaas vraag wat betaal je nou voor de onregelmatige uren. Dan roept hij dat de tipgeld toch ook in de zakken glijd van zijn personeel, vergetende dan dat er tegenwoordig bijna niet meer contant betaald wordt en dus dectipgeld die gegeven weggepinkt wordt naar de kroegbaas. Tsja, de werkgevers maar klagen, maar niet willen zien dat zij het voor hun werknemers en dus hun bedrijf te kort doen.

 • Zomer

  Waarschijnlijk is dit artikel geschreven door iemand die zelf een keurig regelmatig leven heeft. Behalve dat je, bij onregelmatigheid in je werk, moeilijker sociale contacten kunt onderhouden, is het op den duur ook nog eens slecht voor je gezondheid. Tot je 55ste nog wel te doen maar daarna moet je nog 12 jaren werken, op zn minst. En wie heeft er dan nog een leuke baan voor je met regelmaat.?

  • amberblogt

   Nee, juist niet. Mijn man werkte onregelmatig. Het stuk is sarcastisch bedoeld en juist een pleidooi om onregelmatig werk wél extra te belonen. 🙂

 • Hans Bouwers

  Wat een onzin, wat dacht je van hulp verleners Artsen verpleegsters , beveiligings personeel en politie?En ook de fabrieksarbeiders en alles wat daar tussen zit ?/Op het eind komt het er op neer dat ze voor jou aan het werk zijn hoor!!Iets wat als ons waarschijnlijk te min is of niet durven, zou niet graag in de hulpverlening zitten in deze tijd, respect voor de mensen!!Je bent bepaalde momenten je eigen leven niet zeker, Werk in de verblijfsrecreatie maar mijn laatste tijd id toch hoog uit 21.00 uur, mij hoor je niet mopperen.Respect voor de mensen en natuurlijk moet dat extra betaald worden!!

 • E. de Feijter

  Ook ik werk momenteel al 37 jaar in de 24/7 dienst, daar heb ik zelf voor gekozen. Maar mochten al deze mensen stoppen om avond en nachtdiensten te werken, ga dan alsjeblieft geen moord en brand schreeuwen als er brandweer of ambulance nodig zijn of als de winkels leeg zijn en je mispakt voor wat je dan moest hebben. Deze mensen geven een groot offer om de economie draaiende te houden en dan nog maar niet te spreken over de pensioengerechtigde leeftijd.

 • Anneke

  Daarom vertrekken er veel collega’s naar banen met regelmaat in hun uren.
  Zodat ze gezellig dingen kunnen ondernemen in de avonduren en in het weekend met het gezin.
  En als de minimale extra beloning straks ook nog wegvalt dan zullen de tekorten in de zorg wat mankracht betreft ook zo wel opgelost worden.
  Ach en festivals of andere grote evenementen doen we gewoon op maandag en dinsdag.
  Ja toch
  Dit alles omdat het allemaal zo gewoon is.
  Ik denk echt dat mensen die dit verzinnen nog nooit onregelmatig hebben gewerkt..

  • Annelies

   Je maakt toch zelf de keus om een vak te leren waarvan je weet dat dat consequenties heeft… Zoals onregelmatig werken. Als je daar over blijft zeuren, zoek je toch een ander baantje…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *