Verplicht douchen na de gymles

Onlangs kwam ik een artikel tegen waarin een leerkracht vertelde over douchen na de gymles. Op de school waar zij werkt, is dit verplicht.
Veel leerlingen vinden dat vervelend en proberen er op alle mogelijke manieren onderuit te komen. Ze komen met ‘smoezen’ (zo noemde de juf het) over ongesteldheid of over na gym meteen weg moeten omdat hun oma ziek is.
Deze juf zei zelfs dat ze controleert of alle leerlingen wel echt gaan douchen (!), omdat kinderen anders alleen hun haren nat maken.
En, nog sterker, dat ze bijhoudt wanneer de meisjes ongesteld zijn, want dan kunnen ze dat niet steeds als uitvlucht gebruiken om niet te hoeven douchen.
Ik kon bijna niet geloven wat ik las en heb zélfs nog even gecheckt of ik niet per ongeluk op een website uit 1917 terecht was gekomen, maar helaas.
Mijn oudste zoon (9) ‘moet’ op school ook douchen. Hij heeft daar geen problemen mee, dus dan maak ik ze ook niet. Maar ik zal mijn kinderen nóóit (laten) verplichten om te douchen met hun klasgenoten.
Ten eerste vind ik het zwaar overdreven. Na de gym ben je echt niet viezer dan na in het speelkwartier een potje voetballen op het schoolplein. Bovendien trek je na het gymmen je gymkleding uit én bestaat er zoiets als deodorant, dus met ‘vies’ zal het heus wel meevallen.
Ik vind het veel viezer om iedere week een muffe handdoek uit de gymtas van mijn zoon te vissen. Ieder weekend gaan niet alleen die handdoek en de gymkleding in de was, maar ook de tas én de gymschoenen. Niet omdat ik smetvrees heb, maar omdat vanwege die handdoek alles naar natte hond ruikt.
Belangrijker dan dat ik verplicht douchen na de gym overdreven vind, vind ik het vooral een slechte zaak vanwege het feit dat ík mijn kinderen altijd uitleg dat ze niet over hun eigen lichamelijke grenzen moeten gaan. Willen ze niet bloot bij hun klasgenoten, dan hoeven ze dat van mij niet.
Wij leren de kinderen dat iedereen ‘een blootje’ heeft en dat ze zich daarvoor nooit hoeven te schamen. Maar we vertellen ze óók dat hun lichaam van henzelf is en dat ze er zélf over mogen beslissen wie het ziet (en wie het aanraakt, uiteraard, maar dat is een ander onderwerp).
Wij douchen thuis rustig met z’n allen tegelijk (de twee kleintjes gaan dan samen in het babybad) en dat vinden wij heel normaal.
Mijn oudste zoon zei zelfs een keer tegen mij: “Mam, als je oud bent en niet meer kunt lopen, dan help ik je wel met douchen. Maar dan moet je me wel eerst even leren hoe de kraan aan moet.”
Euh, ja da’s goed jongen. Ik beloof dat als ik te oud ben om mezelf te douchen, jij inmiddels oud genoeg bent om te weten hoe de thermostaatkraan werkt.
Maar dat wij elkaar naakt zien in ons gezin normaal vinden, is iets anders dan naakt zijn bij mensen bij wie je je niét zo veilig voelt. Mocht het ooit zover komen dat één van mijn kinderen op school verplicht moet douchen en dit niét wil, dan zal ik met alle plezier iedere week een briefje meegeven waarop staat dat ze niet hoeven te douchen, omdat ze ongesteld zijn. Zelfs aan mijn zoons.
Want bij mijn weten is er geen enkele wet die voorschrijft dat douchen na de gymles strikt noodzakelijk is.
En als de leerkracht dan nog steeds vindt dat mijn kind moet douchen, dan zal ik nóg een brief opstellen. En dan geef ik daarin aan dat ik er in dat geval op sta dat de juffen en meesters na een schooldag óók verplicht samen gaan douchen.
Van een hele dag doorbrengen in een muf lokaal tussen zo’n dertig kinderen ga je namelijk ontzéttend zweten en stinken.
Dan kom ik wel controleren of ze echt douchen. En ze hoeven niet aan te komen met smoesjes als: ‘ik ben ongesteld’ of ‘ik moet naar mijn zieke oma’. Want iedereen weet dat je extra vies bent als je ongesteld bent. En dat een goede persoonlijke hygiëne júist bij bejaarden zeer belangrijk is.
Dat zal wel een koude douche voor ze zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *