angst,  dieren

Fobie

Mijn dochter en ik hebben meerdere moorden op ons geweten.
Weliswaar worden ze uitgevoerd door de man in huis, maar het moge duidelijk zijn dat wij het brein achter deze koelbloedige misdaden zijn.
Mijn man heeft er namelijk bijna een dagtaak aan om voor mijn dochter en mij spinnen te vangen. En die taak vervult hij met verve, moet ik hem nageven. Al vindt hij het niet altijd leuk wanneer wij een moord zitten te beramen en hij het vuile werk moet opknappen.
De herfst is aangebroken. En helaas betekent dit dat niet alleen de regenjassen en kaplaarzen weer tevoorschijn komen, maar ook dat er meer spinnen zijn die ons huis als hun onderkomen beschouwen.
Daar worden mijn dochter en ik, op z’n zachtst gezegd, niet vrolijk van. Wij hebben namelijk een spinnenfobie. Ik denk, nee, ik weet eigenlijk wel zeker dat die van mijn dochter veroorzaakt is door mij.
(Ik weet heus wel dat een spin een nuttig dier is. Dat hij je huis vrij van vliegen, muggen en andere insecten houdt. Maar daarvoor hoeft hij er toch niet zo walgelijk uit te zien? Waarvoor heeft zo’n dier in vredesnaam ácht poten nodig? Was zes ook niet voldoende geweest?)
Onze angst gaat zelfs zo ver dat we bepaalde plaatsen vermijden. Behalve in vochtige kelders en op tochtige zolders komen we namelijk ook niet graag in de buurt van de sportschool. Dat heeft te maken met een bepaalde sport die ze daar beoefenen.
Verder lopen we in het Sprookjesbos zo snel mogelijk voorbij het kasteel van Doornroosje en zul je ons niet snel op de kermis tegenkomen, vanwege de mierzoete lekkernijen die ze daar verkopen en die op een wolk op een stokje lijken.
De enige concessie die we hebben gedaan is dat we twee katten als huisdieren hebben. De nadelen (je raadt het al, ze spinnen) wegen namelijk niet op tegen de voordelen (ze eten – naast kattenbrokken, uiteraard – … Juist!).
Maar al met al wordt ons leven er dus niet makkelijker op door die fobie. En zolang als ik me kan herinneren, is dat voor mij zo geweest.
Mijn broertje vond het wel leuk om me daarmee te pesten.
We hadden ooit een plant waarin spint zat en mijn broertje kon mij wel even uitleggen wat dat was. Volgens hem was spint een enorme, levensgevaarlijke spin die zijn prooi van achteren besloop.
Wist ik veel dat spint gewoon een infectie van mijten was. Wie geeft in ’s hemelsnaam een schattig mijteninfectietje zo’n naam?!
Ook wist mijn broertje te vertellen dat een spin acht ogen heeft, die facetogen heten. Waarmee, aldus mijn broertje, spinnen dingen van acht kanten tegelijk kunnen bekijken.
Altijd fijn, zulke wetenswaardigheden. Erg nuttig, ook.
Vooral als je onder de douche staat en er in de hoek boven je een spin hangt.
Gelukkig is mijn broertje voor de rest best aardig en niet zo afschuwelijk als hij nu overkomt. Wat je van een spin helaas niet kunt zeggen.
Wat wél van een spin wordt gezegd, behalve dat hij een monsterlijk voorkomen heeft, is het volgende: “Een spin in de morgen geeft kommer en zorgen”.
Nou, daar kan ik inkomen. Ik snap alleen niet wat het tijdstip daarmee te maken heeft.
Een ander bijgeloof vertelt dat wanneer er een spin over je heen loopt, dit een teken is dat je binnenkort nieuwe kleding krijgt.
Of zelf kóópt, zijn ze er volgens mij vergeten aan toe te voegen. No way dat ik nog kleding aantrek waar een spin een ommetje over gemaakt heeft.
En verder zegt men dat er ongeluk op je pad komt wanneer je een spin omhoog ziet gaan, en dat geluk je ten deel zal vallen wanneer een spin aan zijn draad naar beneden komt. (Volgens mij is dat een foutje, want het is namelijk precies andersom.)
Om dit angstaanjagende verhaal op een leuke manier af te sluiten heb ik nog één gezegde voor jullie:
“Een spin in de namiddag brengt geluk aan de derde dag.”
Dat mag ik toch wel hopen. Als die spin dán nog niet weg is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *