speelgoed

Fidget spinners zijn dodelijk!

In Amerika maken schreeuwende krantenkoppen de melding dat fidget spinners gevaarlijk zijn: “Fidget spinners can kill your child!”
Eerst even wat achtergrondinformatie voor degenen die net onder een steen vandaan komen: fidget spinners (Nederlandse vertaling: friemeldraaiers) zijn een soort propellors die je tussen duim en wijsvinger moet ronddraaien. Ze zijn bedoeld om de concentratie van kinderen te verhogen. Daarom zijn ze op de meeste scholen tijdens lesuren verboden.
Maar behalve dat kinderen zich er beter door concentreren – wat natuurlijk uitermate onwenselijk is – schijnen ze dus ook zeer gevaarlijk te zijn, volgens de Amerikaanse media.
Nu zijn we wel gewend dat Amerikanen altijd verschrikkelijk overdrijven. We hebben het wél over mensen die al een zaal afhuren en een surpriseparty organiseren als hun schildpad jarig is. Dus laten we niet metéén in paniek raken.
Maar wat beweren die hysterische kranten nu precies?
Eén kind is door een spinner bijna blind geworden. Een ander kind is er zowat in gestikt. En nu schijnen spinners ook nog eens een dodelijke hoeveelheid lood te bevatten.
Ik zal de laatste zijn om nonchalant te doen als aangetoond is dat iets écht bloedlink is. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het nogal meevalt.
Het kind dat bijna blind werd aan één oog, blijkt met de spinner gegooid te hebben. Kennelijk was hij nogal verbaasd over het feit dat iets dat je omhoog gooit meestal weer met dezelfde rotvaart naar beneden komt, dus dook hij niet op tijd weg. Gevolg: de fidget spinner kwam net onder z’n oog terecht. Hij heeft er zelfs een litteken aan overgehouden.
Tsja.
Hetzelfde geldt voor televisies; die moet je ook niet in je oog krijgen. Meteen verbieden dus.
Of laten we, in plaats van te waarschuwen voor de risico’s, gewoon niet met dingen smijten. Simpel.
Volgende kwestie.
Kun je stikken in een fidget spinner? Nou, nee, tenzij je een breedbekkikker bent. Er kan wel een onderdeel losraken dat je in theorie zóu kúnnen inslikken. Een fidget spinner is daarom geen goed kraamcadeau.
Ik wil bij dezen meteen even waarschuwen voor Barbies Droomhuis. Als je dat inslikt is dat ook supergevaarlijk, heb ik gehoord.
Dus kinderen: als je iets niet kunt eten, moet je het niet in je mond stoppen. Dat doen grote mensen ook niet.
En dan komen we bij de derde en laatste waarschuwing: de hoeveelheid lood die er in fidget spinners zit zou dodelijk zijn.
Er is gelukkig aangetoond dat die bewering ongefundeerd is.
Maar al was het wél zo; vroeger hadden we allemaal spullen die geschilderd waren met loodhoudende verf en was er geen haan die daarnaar kraaide.
Ik knaagde als kind graag op de spijlen van mijn ledikant. Dat zal ongetwijfeld niet heel goed voor me zijn geweest. Ik bedoel, ik maak me druk over fidget spinners; dat zegt al iets over mijn mentale gezondheid. Wie kan mij vertellen of dat niet toevallig door een overdosis lood komt? Niemand.
Maar het zal echt wel een beetje loslopen met de kans op een loodvergiftiging. Ik ken geen ouders die tegen hun kind zeggen: “Kom lieverd, we gaan eten. We hebben vandaag fidget spinners op het menu staan.”
Een beetje normaal mens weet trouwens ook wel dat kinderen als avondeten veel liever dropveters hebben.
Voor wie tóch gestresst raakt vanwege alle indianenverhalen over de fidget spinner is er goed nieuws. Er is een potentiële nieuwe rage in aantocht die enorm goed moet helpen tegen stress: de fidget cube.
Maar die mag je ook niet hebben in de klas; de juf raakt er overspannen van. En je mag ze niet eens opeten, want dan krijg je buikpijn.
Conclusie: fidget spinners (en cubes) zijn in principe onschadelijk, tenzij je ermee omgaat als een idioot.
En iedereen weet hoe kinderen zijn.
Levensgevaarlijk dus.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *