over mezelf,  thuisblijfmoeder,  vrouw

Muts met een bloemetjesschort

Ik ben een thuisblijfmoeder.
Dat vind ik eigenlijk een vreselijk woord; het klinkt als ‘muts met bloemetjesschort’.
Maar bij gebrek aan beter (zeg nou zelf, het woord ‘huisvrouw’ roept dezelfde associaties op) gebruik ik het toch maar.
Ik ben dus een thuisblijfmoeder; ik heb mijn handen vol aan mijn vier kinderen.
Mijn man heeft een baan met wisseldiensten en wij hebben samen de keus gemaakt dat hij werkt en ik ‘niks doe’.
Soms krijg ik van vage kennissen of zelfs vreemden zulke rare dingen naar mijn hoofd, dat ik gewoon zin heb om iets heel stoms terug te zeggen.
Hieronder de meest gehoorde opmerkingen, plús antwoorden die ik eigenlijk best eens zou willen geven (helaas ben ik daar stiekem te aardig voor).

Vind je het niet vervelend om van je man te profiteren?
Hmm, nee, zo zie ik het namelijk niet. Mijn man heeft ook niet het gevoel dat hij van mij profiteert als hij de deur achter zich dicht trekt om te gaan werken, terwijl de ene peuter een driftbui heeft en de andere een volle luier. Of als hij schone kleren uit zijn kast pakt terwijl ik ze er nét opgevouwen ingelegd heb.

Het is bij jou vast altijd heel netjes, want je hebt lekker veel tijd voor het huishouden.
Ja, ik heb de hele dag de tijd om op te ruimen en te poetsen. De peuters gaan ondertussen zoet een filmpje kijken en niet de kasten plunderen en op tafels klimmen.

Lijkt me heerlijk, niet werken.
Is het ook. De jongste peuter verschoont zichzelf en beide peuters smeren hun eigen brood. De twee oudsten brengen zichzelf naar school en halen zichzelf weer op.
Ik heb de wasmachine zo geprogrammeerd dat hij ook stofzuigt, dweilt en kookt. En de stofzuiger vouwt de was en leest ’s avonds voor uit ‘Pluk van de Petteflet’. En opvoeden, dat doet de poes. Ik kijk de hele dag Netflix terwijl ik chips eet.

Ben je niet bang dat je het verkeerde voorbeeld geeft aan je kinderen?
Juist niet. Als je de hele dag chips kunt eten terwijl je man het geld verdient, dan heb je het goed bekeken, toch?
Ik bedoel: het goede voorbeeld geven heeft in mijn ogen niet te maken heeft met hoe succesvol je bent en hoeveel geld je verdient.

Ik zou het niet fijn vinden om niets bij te dragen aan de maatschappij.
Ik zou het juist niet fijn vinden om kinderopvangtoeslag te krijgen van de overheid om andere mensen te kunnen betalen voor werk dat ik zelf gratis kan doen. En ik zou me ook bezwaard voelen als mijn man en ik samen twéé betaalde banen hadden, terwijl er een heleboel gezinnen in de bijstand zitten omdat er niet genoeg banen zijn.
Ik houd de economie in stand door heel veel chips te kopen.

Het is toch niet geëmancipeerd om als vrouw thuis te zitten?
Als je je vanwege het feit dat je vrouw bent belemmerd voelt om te doen wat je wilt, dát is niet geëmancipeerd. Wij hebben er samen voor gekozen dat mijn man het geld verdient en dat ik het opmaak. Aan chips.

Maar dan kun je je kinderen niet alles geven.
Niet alles in materieel opzicht, nee. Ze hebben niet ééns allemaal een eigen Playstation. Ze genieten van een dagje uit en zijn nog nooit in het buitenland geweest. Ze zijn nog niet blasé; het is een schande!
Maar ze krijgen wel elke dag chips, dat dan weer wel.

Vind je het niet zonde van je studie?
Ja, een beetje wel. Maar ik heb wel genoten van mijn studietijd. En nu geniet ik volop van mijn kinderen. Ik zou het echt zonde vinden om veel van ze te missen.

Maar dan heb je ’s avonds toch niks te vertellen aan je man?
Nou, het is heel raar, maar hij vindt het leuk om te horen hoe mijn dag was en wat de kinderen vandaag gedaan hebben.
Daarbij vergeleken zijn de verhalen over hoe hij nú weer een krant gedrukt heeft (hij is drukker) best heel saai. Tenzij je geïnteresseerd bent in kleurkracht, densiteit, opaciteit, beeldregisters, sluitwerk, pasverschillen, rubberdoeken, afrakelen, plaatcilinders en rotatiepersen.

Wat een mazzel dat je man zoveel verdient dat jij thuis kunt blijven. Ik kan dat niet, want dan kunnen we niet rondkomen.
Als je ieder jaar op vakantie gaat, een hypotheek hebt en een auto voor de deur hebt staan, dan kun je nergens meer op bezuinigen natuurlijk. Want je moet wel iets overhouden om van/voor te leven.
Wij hebben een huurhuis en doen alles op de fiets. Er is wél altijd chips in huis. Maar geen A-merk, dat dan weer niet.

Ik zou me thuis vervelen.
Ja, bij mijn eigen kinderen zijn vind ik ook ónt-zet-tend vervelend. Daarom zit ik ook de hele tijd te netflixen, hoe kom ik anders de dag door?

Kun je zeker lekker uitslapen!
Ik kom inderdaad zelden voor 10 uur mijn bed uit. Kinderen staan erom bekend dat ze altijd lang slapen en als ze onverhoopt eens eerder wakker worden dan jij, dan zijn ze muisstil.

Vind je het niet vervelend om geen eigen inkomen te hebben?
Nee hoor. Mijn man vindt het ook niet vervelend om geen eigen kinderen te hebben.

Wat zou je doen als je man bij je weggaat?
De hele dag op de bank chips eten. Eigenlijk zou er niets veranderen dus. Hoezo?

15 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *