opinie

Vuurwerk en oliebollen

Sinds een aantal jaren wordt er gelobbyd voor een verbod op consumentenvuurwerk.
Mensen klagen over overlast, angstige huisdieren en ongelukken.
Ik begrijp die ergernissen wel. Zelf sta ik ook niet bepaald te juichen als er half december weer eens midden in de nacht een vuurwerkbom afgaat waar mijn kinderen van wakker schrikken. (Zit ik wéér met ze opgescheept, pfff.)
Maar dat een algeheel vuurwerkverbod daar iets aan zou veranderen is natuurlijk een illusie.
De meeste mensen die vóór dit verbod zijn, ergeren zich wezenloos aan vuurwerk dat te vroeg afgestoken wordt en/of te hard knalt en/of verkeerd gebruikt wordt.
De grap is: datgene waaraan zij zich zo storen ís allang verboden. En daar is kennelijk niemand erg van onder de indruk. Sommige mensen trekken zich nu eenmaal niet zoveel aan van regels.
Mijn man heeft als kind een keer bijna z’n kamer in de fik gestoken met het losbranden (jawel!) van rotjes uit een mat. Zo zie je maar: vuurwerk is vooral gevaarlijk als je het combineert met een oliebol.
Een vriend, die voorstander is van een vuurwerkverbod, zei tegen me: “Zolang vuurwerk gebruikt wordt door mensen die er niet mee kunnen omgaan, moet het verboden worden.”
Welja, laten we dan meteen ook auto’s, keukenmessen en scharen verbieden.
En paraplu’s, niet te vergeten. Hoeveel mensen er tijdens een regenbui niet een poging doen om argeloze voorbijgangers aan hun paraplu te rijgen! Weg ermee.
Ik kan me nog herinneren dat er in de jaren ’90 een vrouw om het leven werd gebracht met een balpen (de balpenmoord), dus voor de zekerheid moeten we pennen ook maar verbannen. Er is tenslotte toch niemand meer die weet hoe die dingen werken.
Als alternatief voor het zelf afsteken van vuurwerk stelt men voor om professionele vuurwerkshows te organiseren. Goed idee, met onze kinderen Oud & Nieuw vieren tussen de dronkenlappen. Lijkt me enig.
Als daar wat gebeurt heb je meteen honderden gewonden, maar gelukkig staan er dan al ambulances klaar.
Ik vraag me alleen af hoe al die mensen naar zo’n show komen. Met de auto?
Kortom, dit is een oplossing waarbij veiligheid zeer hoog in het vaandel staat, maar niet heus.
Daarbij komt dat kijken naar een vuurwerkshow helemaal geen alternatief ís voor het zelf afsteken ervan.
Henk uit Rotterdam die ieder jaar met z’n Fiat naar Oostenrijk rijdt om explosieven te kopen, gaat heus niet ineens met z’n chihuahua braaf naar een professionele show met astronauten en sterretjes staan kijken.
Een verbod op vuurwerk zou pas een oplossing zijn als het ervoor zou zorgen dat er ook geen illegaal vuurwerk uit het buitenland gehaald kan worden en niemand vóór 31 december begint met afsteken. En laat dát nou juist al verboden zijn.
Zo’n algeheel verbod treft uiteindelijk alleen de gezinnen die op 1 januari om middernacht gezellig samen een paar fonteinen willen afsteken. En niet degenen die men met het verbod daadwerkelijk denkt te treffen.
Dit doet me denken aan een geschiedenisles over de drooglegging in de VS. Aan het begin van de vorige eeuw deed men daar een poging om de productie en verkoop van alcohol te verbieden.
Dit leidde tot het ontstaan van een levendige zwarte markt en daarmee een groei van de georganiseerde misdaad. De illegaal gestookte drank was in sommige gevallen zo giftig dat het zelfs dodelijk was.
Vuurwerk helemaal verbieden zal dezelfde neveneffecten hebben: er zal méér illegaal – en dus gevaarlijk – vuurwerk verkocht en afgestoken worden.
Ik zie niet in waarom dat wenselijk zou zijn.
Maar ja, we kunnen natuurlijk onze kop in het zand steken. Laten we vooral proberen om mensen te verbieden dingen te doen die al verboden zijn.
Of misschien kunnen we met z’n allen afspreken dat iedereen die vuurwerk wil afsteken zich gewoon een beetje fatsoenlijk gedraagt. Dat gaat vast nét zo goed werken als een vuurwerkverbod.
Fijne jaarwisseling alvast.

One Comment

  • Julia

    Ik wens absoluut GEEN vuurwerk verbod niet omdat ik een kat heb die zich daar dus niets van aan trekt. Of een hond die het prachtig vond. Nee gewoon omdat onze kinderen alweer een stukje Nederlandse cultuur wordt afgepakt. Ik ga nu niet in discussie over al dan geen racisme want daar doe ik niet aan. Maar laten we eerlijk zijn het zijn de mensen die de hele dag hebben zitten zuipen die de meeste ongelukken krijgen of veroorzaken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *