relatie,  vrouw

Hoe krijg je een man aan het huishouden

Laatst las ik in een tijdschrift dat mannenhersenen groter zijn dan vrouwenhersenen.
Dat geloofde ik meteen. De meeste mannen die ik ken hebben dermate grote hoofden dat het niet anders kan dan dat er veel hersenen in zitten.
Het probleem is alleen dat het grootste deel van de mannen die hersenen niet weet te gebruiken. Of wacht, dat zeg ik verkeerd. Ze weten ze uiteraard wel te gebruiken, maar niet op de juiste manier.
Ze snappen namelijk prima hoe een smartphone werkt, want ze kunnen er spelletjes op spelen. Ermee bellen om te zeggen dat ze wat later zijn is voor de meesten echter te veel gevraagd.
Ook kunnen ze heel goed met een iPad overweg, om maar iets te noemen. Maar vraag je aan ze of ze een keer een wasje willen draaien, dan begrijpen ze zogenaamd niets van al die knopjes op de wasmachine.
Mannen hebben er ook geen idee van wanneer iets vies is en wanneer niet. Als ze hun kleding aan willen trekken, ruiken ze er gewoon eerst aan.
Stinkt het, dan kan het best nog een dagje gedragen worden. Gaan ze enorm over hun nek, dan zou het heel misschien best wel eens kunnen dat het wellicht een klein beetje wenselijk is dat ze iets anders aantrekken.
Verder zal een man pas merken dat het vies is in huis, wanneer hij zijn voeten moet vegen als hij de deur uit is gegaan.
Dat komt doordat mannenhersenen niet geprogrammeerd zijn om het huishouden te doen. Ze zouden het best kunnen leren, maar daarvoor moeten wij vrouwen ze gewoon even opvoeden – aangezien hun moeder dat vergeten is.
Ze zeggen wel dat je een man moet nemen zoals hij is. Daar ben ik het uiteraard mee eens. Je moet hem alleen niet zo láten.
Daarom zal ik een paar wenken geven over hoe je een man moet heropvoeden. Sta er wel bij stil dat dit alleen werkt indien je een ijzersterk vertrouwen in je man hebt – en niet te vergeten buitengewoon veel geduld.
Allereerst moet je hem leren dat vuile sokken niet vanzelf naar de wasmand wandelen.
Dit zou je hem bijvoorbeeld duidelijk kunnen maken door middel van een rollenspel.
Voorts is het van belang dat ze gaan begrijpen dat wc-papier niet vanzelf aangroeit (hiervoor kun je onder andere een praatgroepje oprichten, waarin hij met andere mannen over het onderwerp kan discussiëren).
Met een filmpje op YouTube kun je ze ook heel simpel laten zien dat meehelpen in het huishouden niet hetzelfde is als je voeten optillen zodat je vrouw er onderdoor kan stofzuigen.
Verwacht niet meteen te veel van je man. Het zou best kunnen dat hij denkt dat de inhoud van de asbak onder het vloerkleed hoort te liggen en dat je de salontafel best met spuug kunt afnemen. Wat je niet ziet, bestaat niet – zo denken mannen nu eenmaal.
Wees dus een beetje lief voor hem. Leg in korte, duidelijke stappen uit wat je wilt dat hij doet.
“Ruim jij even de huiskamer op, schat?” is om te beginnen veel te complex.
Beter is: “Wil je de afstandsbediening op zijn plek leggen, lieverd? In het bovenste laatje van de kast.”
Lukt dit zonder dat hij al te veel ongelukken veroorzaakt, dan kan de volgende fase van start gaan.
Je zou dan bijvoorbeeld kunnen proberen om hem twee taken tegelijk te geven (zoals: leg de afstandsbediening in de la en doe de la daarna ook weer dicht).
Meer hoef ik niet uit te leggen; de meeste vrouwen zullen zelf begrijpen dat ze het per stadium aan moeten pakken.
Na enkele maanden zul je zien dat er vooruitgang geboekt is en zou je het terrein kunnen verleggen naar de badkamer, alwaar je alle voorgaande stappen opnieuw doorloopt.
De vraag is echter niet alleen hoe je je man aanleert om huishoudelijke klusjes voor zijn rekening te nemen, maar ook hoe je hem gemotiveerd houdt om dit te doen – zonder dat je er ruzie over hoeft te krijgen.

Lees ook: Muts met een bloemetjesschort

Het antwoord is heel eenvoudig: je moet hem belonen. Het werkt net als bij een klein kind. Straffen ondermijnt het zelfvertrouwen en zorgt alleen maar voor meer wrijving.
Belonen daarentegen geeft het zelfvertrouwen een flinke boost en daarbij verbetert de sfeer in huis. Al is het alleen maar omdat het er een stuk netter is dankzij de hulp van je man.
Hoe beloon je een man? Ook hier is de oplossing simpel. Elke vrouw weet dat de meeste mannen te paaien zijn met seks. Een kleine tip: een man die seks wil is heel makkelijk te herkennen aan het feit dat hij ademhaalt. Doe daar je voordeel mee.
Dus: beloon je man uitbundig na elke progressie die hij geboekt heeft.
Je hoeft alleen maar te doen alsof je het leuk vindt. Dat lukt vast wel als je denkt aan die glanzend gedweilde vloer of die blinkende badkamer (let wel: dit valt onder het niveau ‘gevorderden’ dat hij pas na zeer veel tijd en inspanning zal behalen).
Houd vooral de volgende aanwijzing in acht: als je man vraagt of je vieze dingen in zijn oor wilt fluisteren, dan bedoelt hij niet ‘de keuken’ of ‘het toilet’.
Tot slot nog even een waarschuwing.
Het zou kunnen dat je toevallig in het bezit bent van een exemplaar van het mannelijk geslacht dat het toppunt van zijn ontwikkeling allang bereikt heeft. En dat hij, al jouw inspanningen ten spijt, niet in de gewenste vorm te kneden valt.
Als je er werkelijk alles aan gedaan hebt en het heeft niets uitgehaald, accepteer dat dan.
Er zijn namelijk vast wel dingen te bedenken die hij wél kan. Die van mij bijvoorbeeld is heel goed in boodschappen sjouwen, de kattenbak verschonen en de kliko aan de weg zetten.
Echt waar! Maar hij is bezet, hè dames.

5 Comments

  • Jules Vismale

    Ik ben zelf een man maar heb geen relatie en ben dus ook niet getrouwd. Mijn moeder en een aantal andere vrouwen uit het verleden hebben mij echter geleerd om te koken, af te wassen, kleren in wasmachines uit te wassen, bedden op te maken, stofzuigen etc. en daar ben ik hen erg dankbaar voor.
    Zo besloot ik zelfs ooit om een keertje voor een vrouw, die mij begeleid, voor een soort Assepoester te gaan spelen. Ik was die dag gekleed in een geel T-shirt en een gele Chino-broek en begon toen met een stofafnemer schoon te maken waarin ik, gelijk aan Assepoester, op mijn knieën ging zitten als een soort van zelfvernedering! Daarbij ging mijn broek erg hoog en strak in mijn achterste staan maar dat is dan ook beter dan als je in gescheurde broeken zou gaan lopen! En of de vrouwen die mij begeleiden mij hierdoor wel of niet begrijpen hoef ik niet snel te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *