opinie

Nederland houdt zijn hart vast

De nieuwe donorwet is aangenomen.
Nederlanders hebben het afgelopen jaar in groten getale laten registreren dat ze hun organen bij hun dood niét ter beschikking willen stellen.
Uit angst of boosheid om het nieuwe donorregistratiesysteem waarbij iedereen automatisch donor is, tenzij hij heeft laten vastleggen dat hij dat pertinent niét wil, leggen mensen nu veel vaker hun keuze vast. Helaas is het aantal nee-zeggers behoorlijk gestegen. En hebben ook veel mensen hun voorkeur laten aanpassen van ‘ja’ naar ‘nee’ – een onvoorzien en onbedoeld gevolg van het nieuwe systeem.
Mensen die voorheen hun organen wél wilden doneren aan iemand die ernstig ziek is, trekken nu ineens massaal hun toestemming in. Naar eigen zeggen doen ze dit in veel gevallen om een statement te maken richting de overheid. Ik weet het niet hoor, maar degene die je daarmee hebt is volgens mij niet de overheid, maar degene die wacht op een donor.
De wetswijziging is niet bedoeld is als verplichte donatie, maar als verplichte registratie. En dat vind ik helemaal niet zo’n raar idee.
Als je er echt principiële bezwaren tegen hebt dat je organen gedoneerd worden, laat je dat heel eenvoudig vastleggen. Waarschijnlijk heb je dat dan zelfs al gedaan. Dat is natuurlijk prima.
Maar laks zijn is niet hetzelfde als principes hebben. Degenen die nog niets hebben laten vastleggen, zullen dat niet hebben nagelaten omdat ze principes hebben, maar omdat ze er nooit over nagedacht hebben.
En als je er nooit over hebt nagedacht, zullen je bezwaren tegen donatie wel niet zó groot zijn. In dat geval is er nog stééds niets aan de hand.
Men heeft het nu over zelfbeschikking en eigen keuze, maar dat staat helemaal niet ter discussie. De vraag is: ben je in beginsel wel of geen donor.
Alleen de wijze waarop je je keuze kenbaar moet maken is veranderd. Eerst betekende geen keuze ‘nee, tenzij nabestaanden wel toestemming geven’ en nu betekent geen keuze ‘ja, tenzij nabestaanden geen toestemming geven’.
Ik zou willen dat je met een paar simpele stappen kon aangeven dat je geen zin had om belasting te betalen of om te wachten voor een rood stoplicht; er valt immers over te discussiëren of daar de zelfbeschikking ook niet in het gedrang komt.
Het is heus niet zo dat op iedere hoek van de straat een arts op je organen staat te azen. Dat je met een gebroken been bij dokter komt en dat hij dan, hup, je organen eruit haalt.
Sommigen denken ook dat wanneer je donor bent, artsen minder hun best doen om je te redden. Maar zeg nou zelf, het is op zijn minst nogal ongeloofwaardig dat een arts zou denken: “Mooi, een dooie, nu kunnen we iemand in leven houden.”
Sommige mensen willen, mocht het nodig zijn, graag een donororgaan kríjgen. Máár, ze willen hun eigen organen na hun dood niet géven. Als iedereen zo dacht hadden we deze hele kwestie niet aan de hand gehad, maar het is op zijn zachtst gezegd wel wat egoïstisch.
Wat ik ook als argument tégen orgaandonatie gehoord heb: het mag niet van God. Ja, stel dat je een ander onbaatzuchtig helpt. Dat kan dus echt niet hè!
Ik heb hart – en andere organen – voor anderen.
Ik ben tégen verplichte donatie (waar dus helemaal geen sprake van is) en vóór verplichte registratie.
Maar ja, als je geen hart hebt, kun je het ook niet weggeven.

Lees ook: Help! Mijn dochter (3) is verslaafd!

2 reacties

 • Elle

  Amber verdiep je eens in boeken over transpantatatie dan de kortzichtige punten die je benoemt. Misschien begrijp je het dan. En ik zou zelf niet zonder fam willen sterven als met kan en ik hoop dat mijn zoon ook niet alleen zal sterven op een koude plank onverdoofd ( terwijl je nog niet dood bent) maar gewoon in onze armen.

  • amberblogt

   Hallo Elle, we delen duidelijk niet dezelfde mening over transplantatie. Maar dat hoeft ook niet.
   Mijn punt is eigenlijk vooral dat ik niet begrijp waarom verplichte registratie zo’n issue moet zijn. Als je het pertinent niet wilt, dan zeg je heel eenvoudig ‘nee’. Klaar. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *