anticonceptie,  feminisme,  vrouw

De mannenpil

Eindelijk is het zover: er is een mannenpil ontwikkeld die over een aantal jaar waarschijnlijk op de markt gebracht gaat worden.
Goed nieuws voor alle dames die niet langer als enigen de verantwoordelijkheid voor anticonceptie willen dragen én natuurlijk voor alle heren die hun steentje willen bijdragen.

Al sinds jaar en dag wordt er onderzoek gedaan naar een manier om de mannelijke zaadproductie (tijdelijk) lam te leggen.
Zo zijn er proeven geweest met een soort gel die de zaadleider verstopt. Deze gel is met goede resultaten getest op konijnen en apen. Daaruit kan men dus concluderen dat het op mannen waarschijnlijk ook wel zal werken.
Ook heeft men geëxperimenteerd met injecties met een vrouwelijk hormoon, waardoor de productie van zaadcellen onderbroken werd. Omdat ook de testosteronproductie hierdoor lamgelegd werd, was een staafje onder de huid nodig om ervoor te zorgen dat de proefpersonen geen labiele watjes werden – of anders gezegd: dat ze echte mannen bleven.
Maar ondanks de goede resultaten (geen van de proefpersonen maakte een vrouw zwanger) bleef het onderzoek steken in de experimentele fase. De reden daarvoor was dat alle proefkonijnen (what’s in a name) klaagden over bijwerkingen zoals acne, vermoeidheid en stemmingswisselingen.
Een ander neveneffect dat als ongewenst gezien werd, was een verlaagd libido bij de deelnemende mannen. (Ik snap eerlijk gezegd niet helemaal waarom dat een probleem moet zijn – volgens mij is het eerder een deel van de oplossing…)
Daarbij vraag ik me ook af of dat staafje met testosteron wel zo goed werkte, als al die mannen zo panisch deden over een paar sneue bijwerkinkjes die vrouwen al decennialang accepteren van hún pil – en dat zónder dat ze erover lopen te jammeren. En bovendien hebben die mannen zich zeker nooit verdiept in alle kwalen waarmee een vrouw te maken heeft als ze wel zwanger wordt; die zijn toch van een iéts andere orde dan enkele puistjes en een paar keer extra gapen.
Lange tijd leek het erop dat de mannenpil nooit op de markt zou komen, simpelweg omdat er niet genoeg interesse voor was. De enigen die bereid waren om het te proberen, waren hoogopgeleide, Noord-Europese mannen en tsja, daarvan hebben we er natuurlijk niet zo héél erg veel hier in Noord-Europa – laat staan ergens anders.
Maar inmiddels is er dus goed nieuws te melden: binnen een aantal jaar zal zorgen voor anticonceptie (buiten het condoom) geen louter vrouwelijke aangelegenheid meer hoeven zijn, want de mannenpil gaat er komen.
Ik ben echter sceptisch over de hoeveelheid vrouwen die daadwerkelijk op hun partner kunnen bouwen als het aankomt op het dagelijks innemen van de pil.
In ogenschouw genomen hoe vaak de meeste mannen vergeten om hun sokken in de wasmand te gooien in plaats van op de grond naast het bed, denk ik zelf niet echt dat ik ze met anticonceptie zou vertrouwen.
En zolang ze denken dat vuile sokken vanzelf opstaan, de wasmachine inwandelen en weer schoon in de kast terechtkomen vraag ik me af of ze wél snappen hoe eitjes en zaadjes precies werken. Dus mij niet gezien; ik neem zelf de pil wel.
Nu kun je zeggen: maar het is ook in hún belang dat ze eraan denken. Want laten we eerlijk wezen: de meeste mannen zitten er sowieso al niet echt op te wachten om negen maanden lang een emotioneel wrak in huis te hebben, laat staan een emotioneel wrak dat ook nog eens volledig de schuld voor haar buien op hém kan afschuiven. (“Jij zei dat je aan de pil was, dus nu móet je wel midden in de nacht naar de snackbar rijden omdat de baby zin heeft in kroketten met joppiesaus!”)
Aan de andere kant lijkt het mij wel lekker om ook eens te kunnen zeggen: “Je bent niet te genieten, zeker last van je hormonen HÈ SCHAT?!”
Zo bezien is het misschien toch wel een goed idee om mannen ervan te overtuigen dat het nu eens een keer hún beurt is. Het zal vast niet moeilijk zijn om dat voor elkaar te krijgen. Ik denk persoonlijk dat dreigen met seksuele onthouding een vrij doeltreffende methode is.
En werkt dat niet?
Tsja.
Dan moeten wij vrouwen maar gewoon doorslikken.

Lees ook: Hoe krijg je een man aan het huishouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *