baby,  zwangerschap

Recept voor een meisje

Wanneer er een baby op komst is hebben veel vrouwen een (lichte) voorkeur voor een kind van een bepaald geslacht. In de meeste gevallen hopen aanstaande moeders op een meisje. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het idee dat jongens druk, onbehouwen en lawaaierig zijn en meisjes juist lief, rustig en schattig.

Be careful what you wish for
Zelf had ik tijdens mijn eerste zwangerschap helemaal geen voorkeur. Het leek mij het leukst om – oneerbiedig gezegd – ‘van alles wat’ te krijgen. Toen ik eenmaal moeder was van een geweldige zoon, hoopte ik stiekem wel dat mijn tweede kind een meisje zou worden. Ik fantaseerde over een dochtertje dat ik in roze jurkjes kon hullen en wiens haartjes ik kon vlechten.
Mijn wens kwam uit. Er was een dochter op komst en ik sloeg alvast jurken en haarelastiekjes in. Bij de geboorte was ze kaal. Ik heb maar liefst twee jaar moeten wachten tot ze genoeg haar had om er een minuscuul staartje in te kunnen maken.
Inmiddels is ze 7, zijn haar haren lang genoeg voor de meest ingewikkelde creaties, blijk ik op dat gebied twee linkerhanden te hebben en begint ze al te krijsen dat ik haar wil vermoorden als ze een kam ziet. Be careful what you wish for.
Voor degenen die toch hevig verlangen naar een dochter zal ik in dit artikel enkele methodes bespreken waarmee je het geslacht van je baby zou kunnen beïnvloeden (vóór de conceptie uiteraard – eraan sleutelen na de geboorte wordt meestal niet erg gewaardeerd.)

Bijgeloof
Een oud bijgeloof is dat je tijdens ‘de daad’ geitenwollen sokken moet dragen om een meisje te krijgen. (Volgens mij is het dragen van geitenwollen sokken eerder een manier om helemaal geen kinderen te krijgen, omdat geen enkele vent ‘m omhoog krijgt van een vrouw die tijdens de seks haar sokken aanhoudt.)
Sommige mensen zweren bij de Chinese conceptiekalender, die het geslacht van de baby voorspelt op basis van de leeftijd van de moeder in de maand van de bevruchting. (Volgens mij is seks hebben volgens een kalender eerder een manier om helemaal geen kinderen te krijgen, omdat zoiets spontaan moet gebeuren.)
Bij mijn vier kinderen had de kalender het geslacht bovendien maar één keer goed, dus op basis van mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat er niets van klopt.
Datzelfde geldt voor de mythe dat een vrouw die vóór de seks niet eerst gaat douchen meer kans maakt op een meisje, omdat vrouwelijke zaadcellen net iets beter gedijen in een zure omgeving – lees: vagina. (Volgens mij is zuur ruiken eerder een manier om helemaal geen kinderen te krijgen.)

Zuurpruimen
Zaadcellen kunnen niet goed tegen zuur, maar omdat vrouwelijke zaadcellen sterker zijn dan mannelijke (ha!) hebben ze meer kans om te overleven in een zuur milieu. (Volgens mijn man is dat het bewijs dat vrouwen vóór de conceptie al zuurpruimen zijn. Maar dat is ook wel logisch als ze moeten leven tussen mannen die zulke seksistische ideeën hebben.)
Tijdens het orgasme schijnt er een stofje vrij te komen dat de vagina minder zuur maakt. Een vrouw die vlak voor of tijdens de bevruchting een hoogtepunt bereikt, heeft daarom meer kans op een zoon. Dus zie je ergens een moeder met veel dochters? Wees niet jaloers. Ze heeft dan wel de meisjes die jij wenst, maar waarschijnlijk ook een slechte minnaar.
Ook wanneer je als vrouw veel zure voedingsmiddelen tot je neemt wordt de zuurgraad verhoogd en de kans op een jongen verkleind, zegt men. Realiseer je wel dat je met deze aanpak eveneens je vruchtbaarheid reduceert. Het voordeel daarvan: als je niet zwanger raakt, krijg je in ieder geval geen jongen.
Een vriendin van mij had een sterke wens voor een meisje en heeft zich vóór alle vier haar zwangerschappen misselijk gegeten aan citroenen, yoghurt en zuurkool.
Ze kreeg vier jongens.
Je hebt met deze aanpak ongeveer 50 procent kans dat je het gewenste geslacht krijgt; oordeel zelf of het nut heeft.

De Shettlesmethode
Ook een veelgebruikte en -geprezen procedure is de ‘Shettlesmethode’, die ervan uitgaat dat mannelijke zaadjes snellere zwemmers zijn die maar kort te leven hebben en dat vrouwelijke zaadjes langer leven, maar zich langzamer voortbewegen.
Wil je een meisje, dan is het zaak om vrij precies te weten wanneer je eisprong is en een paar dagen daarvóór gemeenschap te hebben. De snelle zaadjes die korter in leven blijven (de mannetjes) komen dan te vroeg op de plaats van bestemming aan.
De langzamere zaadjes die een langer leven beschoren is (de vrouwtjes) hebben zodoende rustig de tijd om op weg te gaan naar het eitje. Als zij ten langen leste arriveren is het eitje inmiddels rijp, hebben de mannelijke zaadjes het loodje gelegd en kunnen de vrouwelijke zaadjes toeslaan.
Anders gezegd: de haastige, competitieve zaadjes gaan onmiddellijk in de aanval, waarbij ze het einddoel volledig uit het oog verliezen. De bedachtzame zaadjes wachten diplomatiek hun kans af en zwemmen vervolgens rustig, maar vastberaden naar de juiste locatie. Niet zo moeilijk om te onthouden wie de mannetjes zijn en wie de vrouwtjes.
Deze methode schijnt overigens allang ontkracht te zijn, maar blijft desondanks circuleren.
Kan deze benadering ook in de prullenbak? Dat weet ik eerlijk gezegd niet. De laatste keer dat ik in verwachting raakte was precies tijdens mijn eisprong en nu, bijna drie jaar later, loopt er in ons huis een dominant klein ventje rond dat nog steeds altijd overal de eerste in wil zijn. Volgens mijn man is dat een zeer respectabele eigenschap die getuigt van een winnaarsmentaliteit, maar het is natuurlijk gewoon machogedrag.

Wetenschappelijk bewijs
Of voornoemde methoden je gaan helpen om een dochter te krijgen is dus zeer de vraag.
Maar er is hoop. Er bestaat namelijk een formule waarvan wetenschappelijk bewezen schijnt te zijn dat het de kans op een kind van het gewenste geslacht verhoogt naar ruim 80 procent.
Deze methode is een combinatie van een bepaald dieet, timing van de geslachtsgemeenschap en het gebruik van voedingssupplementen, waarbij het dieet het belangrijkst is.
In het kort houdt het voedingsvoorschrift het volgende in.
Voor een meisje eet je weinig kalium en natrium, maar veel calcium en magnesium: veel melk, veel groene bladgroenten, weinig zout – zeg maar dag tegen je favoriete snacks. (Voor een jongen is het andersom: weinig melk, wel zout. Ezelsbruggetje: mannen moet je altijd met een korreltje zout nemen.)
Het is hierbij wel van belang dat je je heel strikt aan het dieet houdt. Doe je dit niet, dan vergroot je de kans op een jongen juist. Dus: bezint eer ge begint.

Mijn bedenkingen
Op persoonlijk vlak heb ik begrip voor moeders die dromen van een meisje, maar op ethisch vlak heb ik mijn bedenkingen.
Vaders schijnen slechts een kleine invloed te kunnen uitoefenen op het geslacht van hun toekomstige kind. Er wordt gezegd dat vaders die veel roken vaker een meisje krijgen. Iedereen weet echter dat roken het sperma beschadigt, dus het zou nogal onverstandig zijn om je man aan te moedigen flink door te paffen.
Bij de meeste methodes heeft de vrouw veel meer invloed dan de man. Zij is immers degene die het dieet kan volgen om de zuurgraad van de vagina te beïnvloeden. En zij is degene die de eisprong het best kan berekenen. Ik durf te wedden dat de gemiddelde man niet eens weet in welk stadium van de cyclus de eisprong precies is – al weten de meeste mannen wél exact te vertellen wanneer hun vrouw ongesteld gaat worden, zelfs als ze het zelf nog niet eens weet.
Als moeders de touwtjes in handen hebben wat betreft het geslacht van de aanstaande baby, ben ik bang dat dit het demografisch evenwicht ernstig zal verstoren. Oftewel: dat er veel meer meisjes dan jongens geboren zullen worden. En dat die meisjes later niet aan de man komen en ongelukkige ouwe vrijsters worden, alleen maar omdat hun moeders per se een dochter wilden.
Aan de andere kant zou de wereld er niet per definitie slechter op worden als er veel meer vrouwen dan mannen zouden zijn, want volgens mij zijn het altijd nog vaker mannen dan vrouwen die machtsbelust zijn, oorlogen ontketenen en sokken in sandalen dragen.

Voordelen
Wellicht zorgt het succesvol volgen van een ‘meisjesrecept’ voor een vermindering van de overbevolking; mensen stoppen eerder met het krijgen van kinderen, omdat ze al een kind van het gewenste geslacht hebben. Het schijnt namelijk zo te zijn dat mensen met twee kinderen van hetzelfde geslacht vaker kiezen voor een derde kind dan mensen met twee kinderen van verschillende geslachten.
Op dat punt wijk ik af. Na een zoon en een dochter kwam er namelijk nóg een exemplaar zonder piemeltje. En daarna was ik eigenlijk wel klaar met gegil, zoetsappige Disneyprinsesjes, glitters tot in m’n ondergoed en de kleur roze voor werkelijk álles.
Bij nummer vier hoopte ik dan ook op een jongen. (Mijn oudste zoon was het daar volledig mee eens, want hij had al zóveel zusjes…) Ik dacht: doe me nu maar zo’n uitvoering die met geweren speelt en mijn huis sloopt, dan hoef ik mijn lievelingschips tenminste niet te laten staan.
Het is fantastisch dat de wetenschap inmiddels zo ver is dat we enigszins controle kunnen uitoefenen op het geslacht van onze kinderen, dus doe er je voordeel mee.
Zulke dingen kun je natuurlijk niet zomaar aan de natuur overlaten.

Dit artikel is eerder verschenen in de babyspecial van het magazine &C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *