opvoeden,  ouderschap,  over mezelf

Echt Perfecte Moeders versus ik

Als ik naar andere moeders kijk, heb ik altijd het gevoel dat zij precies weten waar ze mee bezig zijn. En dat ik de enige ben die zomaar wat doet. 

Hoe ik altijd denk dat een Echt Perfecte Moeder het doet, versus hoe ik het doe.

Echt Perfecte Moeder:
Ik vlecht de haren van mijn dochters altijd in, zó makkelijk en het blijft de hele dag zitten. De ene dag doe ik een hartje en de andere keer een vissengraat. En met kerst had ik er een rendiervorm in gevlochten, mét rode neus die echt licht gaf. Heel simpel hoor.

Ik:
Als ik een staart in de haren van mijn dochters probeer te maken beginnen ze te gillen dat ik ze wil vermoorden met een kam.
Soms kijk ik filmpjes over ‘simpele vlechten’ op YouTube, maar dan komen er meteen herinneringen in mijn hoofd aan wiskunde op de middelbare school; het vraagstuk was al ingewikkeld, maar na de uitleg snap ik er helemáál niks meer van.

Echt Perfecte Moeder:
Mijn dochter heeft vier voornamen, want ze is vernoemd naar haar oma’s, haar peettante en de au pair. Zo hoefden we niemand teleur te stellen.
En het staat ook zo chic op een envelop: C. M. Y. Z. van den Ritsevoort.

Ik
Mijn kinderen hebben eh, ook namen. Allemaal één, want anders ben je met vijf kinderen zo lang aan het schrijven hè.
Ik heb genoeg kinderen om de opa’s, oma’s, tantes en de poes van de overburen te vernoemen, maar ik heb gewoon namen gekozen die ik mooi vind. Dat vond ik wel zo eerlijk; nu is tenminste iederéén in de familie teleurgesteld.
Meestal roep ik ze trouwens met “Jongens!!! Eten!!!”

Echt Perfecte Moeder:
Ik heb net koekjes gebakken met Sophietje en dit zijn ze geworden: regenboogkleurige aardbeimacarons met karamelvulling.
Ze zijn een beetje mislukt want dat paarse had eigenlijk lila moeten zijn, maar ze smaken wel heel lekker. Ik bewaar ze in de Tupperwarebakjes van mijn moeder en dan blijven ze wel een week goed.

Ik:
Ik heb net koekjes gekocht in de supermarkt en nu zijn ze al op.

Echt Perfecte Moeder:
Mijn meisjes krijgen altijd een Bentobox mee naar school. Die maak ik in de avond alvast klaar. Dat kost me een uurtje van mijn tijd, maar dat heb ik wel over voor mijn schatjes. Gisteren had ik eetbare bloemen gemaakt – roosjes voor Rozemarijn en madeliefjes voor Madelief.
En ik had ook nog een kort briefje van 3 A4’tjes voor ze in hun trommeltjes gedaan.

Ik:
Mijn kinderen hebben een boterham met chocopasta mee naar school. Die maak ik in de ochtend want ’s avonds vergeet ik dat altijd.
Als ik echt in een creatieve bui ben doe ik weleens een Liga Milkbreak in hun broodtrommels. En gisteren zat er een briefje in.
Van de juf. Of ik nog even een afspraak kom maken voor het tienminutengesprek, want de inschrijving is al sinds vorige week woensdag gesloten.

Echt Perfecte Moeder:
De komende tijd gaan Arnout en ik iedere dag uit school woordjes oefenen, want over een maand zijn de Citotoetsen.
Laatst heb ik een verslag gemaakt over de historische stad Teotihuacán in Mexico, met allemaal foto’s erbij en zo.
Halve nacht mee bezig geweest, maar Arnout had wél een 8.

Ik:
Ik help natuurlijk ook weleens als ze huiswerk hebben, dan zeg ik: ga aan je huiswerk. En soms geef ik een potlood aan.

Echt Perfecte Moeder:
Ik heb gisteren gewinkeld voor Annabel en toen zag ik toch zó’n snoezig jurkje van het merk Mimbibi. Wit kant met broderie anglaise en een gesmokt kraagje. En dan achterop een schattige strik.
Ze zag er zó enig uit vanochtend. Ik hoop dat ze vandaag niet gaat spelen, want dat wit is zo besmettelijk hè.
Waar ik het gekocht heb? Bij dat hele exclusieve winkeltje aan de Beschaafde Keizersgracht, ken je dat?

Ik:
Mijn kinderen hebben ook kleren aan. Meestal.
Van eh, de winkel. Ken je de Primark?

Echt Perfecte Moeder:
Ik zit in de ouderraad en de medezeggenschapsraad van school. Deze week heb ik ’s avonds drie vergaderingen om mee te beslissen over de bestemming van het schoolreisje en de kleur van de versieringen op juffendag. Volgende week ga ik voorlezen tijdens het Voorleesontbijt en ik ben ook nog luizenmoeder. Het is echt belangrijk om te participeren op de school van de kinderen, zo blijf je betrokken bij het leerproces.

Ik:
Ik breng mijn kinderen iedere dag naar school en sta ’s middags op het plein om ze op te halen. Soms zwaai ik dan naar hun juf. En twee keer per jaar ga ik naar het tienminutengesprek.

Echt Perfecte Moeder:
Er is vandaag 2% kans op sneeuw hoorde ik op het nieuws, dus ik heb mijn Olivier maar voor de zekerheid zijn snowboots aangetrokken. En ik heb de slee klaargezet, de ijzers ingevet en het hout een nieuw laklaagje gegeven.

Ik:
Toen ik naar buiten keek zag het er best oké uit, dus ik heb mijn kinderen zelf hun schoenen laten uitkiezen. Geen idee welke, maar dat ze iets aan hun voeten hebben weet ik bíjna wel zeker.
Kans op sneeuw zeg je? Dan mag ik wel drie dagen vrij nemen om de winterspullen te zoeken die ik vorig seizoen op een handige plek heb opgeborgen, zodat ik ze in de winter in één oogopslag zou zien staan.
Hopelijk is de slee niet ál te erg verroest.

Echt Perfecte Moeder:
Alexander speelt alleen maar met educatief verantwoord houten speelgoed.
En hij leest ook graag. Meestal informatieve boeken over de ruimte of dinosauriërs, maar laatst is hij begonnen in ‘Hersenschimmen’ van Bernlef.

Ik:
Mijn kinderen spelen met dingen waar ik hoofdpijn van krijg. Het maakt lawaai of heeft fluorescerende kleuren – of allebei.
Gelukkig leest mijn oudste dochter graag. Ze is nu geloof ik bezig in ‘Het leven van een loser’.

9 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *